Elgjakta 2011


Elgjakt på Snåsa
- ble mye amputert da Jon måtte på jobb mandag 26. september. (1. jaktperiode begynner jo den 25.) Dagen etter ble dermed brukt i bil, så Jon og Imsa fikk ikke blitt med før den 28. Denne dagen ble det ikke sett snurten av elg. Den 29. ble det ikke jaktet fordi en av jaktlagets medlemmer ble gravlagt. Dette gjorde denne jakta meget spesiell og vemodig. Den 30. ble det skutt en okse og en fjorokse. Imsa var med på begge. 1.oktober, lørdag og siste jaktdag første periode: To elger ble sett men ikke rett sort, så ingen ble skutt.

Fi var også med til Snåsa, men hennes egenskaper som ettersøkshund ble det ikke bruk for. Vi hadde også med Ogna for at hun skulle få en erfaring med å reise. Hun fikk hilse på en død elg, og hun loste på den. Hun stilte også en diger gravemaskin i los! Binna ble dessverre igjen hjemme pga en kommunikasjonssvikt da Annes far reiste nordover.

I år hadde de 7 elger på kvoten, og jaktlaget fikk alle: 2 ble skutt før vi kom nordover, 2 ble altså skutt for Imsa, og de 3 siste ble skutt i andre perioden.

Elgjakt i Åstdalen
- ja hva skal en si om den? Den ble egentlig en skuffelse da Jøtul svikta helt og ikke ville jakte ordentlig. Nei, så ille var det ikke, men hun fikk ikke elgen til å stå. Lettbeint fjellelg er ikke lett å hanskes med, så det var ikke bare hun som sleit. Men lell da!

De andre på jaktlaget er Hans Tore, Knut og jaktleder Bjørn med gråhundene Nanna og Ask.

05.10. Første jaktdag. Jøtul ble sluppet, fant elg, men de sendte hun ut av jaktterrenget. Til sammen 5 elger var det andre som kunne jakte på da hun var ferdig. Tilbake til gamle synder. Men hun ble litt sliten på slutten.

06.10. I dag ble Ask sluppet. Fant elg men den nekta å stå og ble borte.

Bra vær om ikke annet.

07.10. Jøtul ble sluppet på morgenen. Fant elg, men sendte de ut av terrenget. Ettermiddagsøkta brukte Ask på å forfølge en storokse til Øyer.

08.10. Nanna fikk prøve seg på formiddagen. Hadde los på en elg, men med en Land Cruiser som bakgrunn (vår bil), ville ikke Bjørn skyte. Etterpå ble det ikke flere skuddsjanser. Jøtul ble sluppet på ettermiddagen. Fant elg som forsvant forbi den posten der ingen var.

09.10. Endelig los og elgfall! Nanna var den som greide biffen, og Bjørn skaut en okse i los for henne! Snøen kom denne dagen, og vil nok gjøre elgjakta mer utfordrende.

Første elgen denne høsten.

10.10. 20 cm tung nysnø. Ikke det letteste å jakte i. Jøtul fikk prøve seg og fant okse, ku og kalv. Men hun ville ikke lose, og da fikk elgene gå.

Nysnø ved Åstas bredd.

11.10. Bjørn skaut en kvigekalv for Nanna etter 4,5 timers los. Bra!

12.10. Frost og skare fra morgenen og posteringsjakt i stedet for løshundjakt. Ettermiddagsøkta tilfalt Jøtul. Hun fant elg som ikke ville stå og ingen så.

13.10. I dag var det Bjørns hunder Nanna og Ask som ble sluppet. Ask hadde en fin los, men det ble ingen elg.

14.10. Frost, skare og dårlig bikkjeføre fra morgenen. Jøtul fikk prøve seg på ettermiddagen, men ingen los.

Soloppgang over Åstdalen.

15.10. Frost og posteringsjakt fra morgenen. På ettermiddagen fikk Nanna los, men på ei ku og det sto ikke på kvoten.

En liten varme gjør godt når det er kaldt.

16.10. Nok en morgen med frost og skare. Ettermiddagsøkta tilfalt Ask. Han fant elg men de forsvant over til Øyer.

Da har Jon brukt opp elg-ferien sin, og må tilbake på jobb. Framover må han greie seg med å jakte i helgene.

22.10. Ingen elg og ingen ferske spor ble observert. Men nå er snøen borte igjen og føret mye bedre.

23.10. Ask hadde morgenøkta, men det var Bjørn som støkte elgen så den forsvant. Jøtul ble sluppet ettermiddagsøkta. Hun "tømte" Åsen for elg. Sendte ku med kalv dit Knut skulle sittet, men der var ingen. Etterpå fant hun en elg til som ikke ville stå. Da ga hun seg ved Storstilbekken. Mere trening på å passere bekker må til! Har vel egentlig trent mye på det tidligere, men ikke i sommer.

24.10.Nanna hadde los i dag. Hun og elgen kom over posten til Jon. Han vurderte elgen til å være ei voksen ku og det sto ikke på kvoten. Etterpå sto de godt inne i et skogsnar. Bjørn stilte innpå og vurderte elgen til å være ei fjorku og skaut. Det var ei lita ku.

Elgkua er framme ved veg og kan fraktes til "slakteriet"

26.10. Bjørn hadde skutt en elg for Nanna og Jon reiste innover på ettermiddagen for å hjelpe til med framkjøring og slakting. Ogna var med og fikk hilse på elgen.

Ogna står oppå elgen som ligger på elgtrekken, som står på hengeren. Hun har ikke arvet høydeskrekken fra mor si!

29.10. Jøtul ble sluppet på morgenen. Ingen elg ble observert. Ettermiddagsøkta fikk Ask. Han forsvant i en annen retning enn det jegerne hadde tenkt, og fikk los på en elg, i Øyer selvsagt. Etter en stund kom de over på Ringsakersida og det viste seg å være en storokse med skikkelig gevir. Men ingen flere okser på kvoten.

Når man ikke finner elg får man jo bedre tid til annet. Fotografere f.eks. Her har noen funnet både mat og bolig.

30.10. Nanna hadde ganglos med 4 elger, ku med 2 kalver og et ungdyr. Jon fikk flokken på sin post og skaut en liten fjorokse med en pigg. Ikke mye til gevir å skryte av der...

Fornøyd skytter og hund! Fotograf: Knut

02.11. Nok en elg på Nanna og Bjørn.

05.11. Jøtul ble sluppet på morgenen og fant elg ganske fort. Det ble los som gikk fort over i ganglos. Elgen kom ikke på post, men dreide av og forsvant over Åsta. Men hun hadde los, og det er da noe! Nanna hadde ettermiddagsøkta. Hun fikk los, men vinden lurte Bjørn og elgen fikk teft og forsvant over Åsta.

06.11. Morgenøkta på Jøtul denne dagen også. Fant elg, og det ble ganglos. Passerte like utenfor synshold for ene posten. Ettermiddagsøkta ble på Nanna. Hun fant elg og det ble los. Denne elgen gikk litt og sto litt og gikk litt. Den unngikk alle postene og forsvant over til Øyer.

Trolsk ved Hangenholtjernet.

12.11. På tur til Åstdalen tok Jon dette bildet:

Soloppgang over Kroksjøen.

I dag var det Jøtuls tur. Hun ble sluppet ved Åsta. Ikke lenge etter ble det los, men bare etter noen minutter ble det stille. Da Jon nådde fram var både elg og hund borte. På sporene var det klart at minst én elg hadde gått over Åsta. Men etter peileren var Jøtul på tur nordover, og det gikk fort. Var det en elg til som hun forfulgte? Etter hvert ble det bekreftet, og det var på tur beint mot postene ved Øyergrensa. Ei kvige kom inn på posten til Knut, og da smalt det! Jøtul kom fram til elgen like etter og ble stående og lose på den. Når den ligger død er den jo enklere å stille. Dermed var kvoten full. -Og endelig ble det en elg på Tullhunden i år også!


13.11. Elgjakta ble avslutta

Åsta fryser til. Vinteren nærmer seg.

En høst der elgjakta i Åstdalen avsluttes på barmark, det hører helt klart til sjeldenhetene.
 

|

Dette området ble sist oppdatert 29.01.12.