Startside
Xantis Side
Ellings Side
Juniors Side
Lucys Side
Munas Side
Prins Side
Pus Side
Pesjas Side
Redjas Side
Ryndas Side
Retsjans Side
Sias Side
 

Fotogalleri valp

Fotogalleri

 

Siberian Husky

 

Om Traullvarjen 

Området ble sist oppdatert 26.09.13. 

  "Muna"
Vikerkollen's Bba Dåbraji-Muna

  

Reg. nr.: NO47690/09 Født dato: 19.06.09 Oppdretter: Birgit B. Alhaug,
                   Kennel Vikerkollen

Stamtavle

Vikerkollen's Ms Blade Mørkki av Vargevass Brando
Shira av Vargevass-A
Snilla av Vargevass Alaskan's Ping Ping of Anadyr
Tellervo av Vargevass
Bambi av Vargevass Pekko av Vargevass Spassky
Tellervo av Vargevass
Bebless av Vargevass Blanco av Vargevass
Betty av Vargevass

Dagboka til Muna

31.12.12
Oppsummering av høsttreninga 2012 her
...
19.06.12
Muna er 3 år i dag
...
30.04.12
Oppsummering av vinteren 2012 her
...
05.03.12
Muna var tom, det ble ingen valper.
...
31.12.11
Oppsummering av høsttreninga her
...
28. og 29.12. 2011
Muna paret med Vikerkollen's First Lord. Mer her
...
19.06.11
Muna er 2 år i dag!
...
30.04.11
Oppsummering av vinteren her
...
31.12.10
Kommentarer til høsttreninga her
...
19.06.10
Muna er 1 år i dag!
...
29.05.10 NSHK Spesialutstilling
Vi har vært på spesialutstillinga til Huskyklubben. Egentlig mest for moro skyld, for hun har en litt for dårlig front med framskutt skulder. Det ble 1. premie, men uplassert i konkurranseklassen. Dommer var Mary Davidson. Sted: Frya Leir, Ringebu.
Muna deltok også i Barn og hund-konkurransen sammen med Agnes. Det gikk veldig bra. Agnes greide å vise henne bedre enn det jeg gjorde i ringen. Se bilde
...
18.02.10 Muna 8 mnd i morgen!
Da har vi bare Muna igjen av de to søstrene. Kommer nok til å savne Mesja! Men nå kan jeg bruke mer tid på Muna. I det siste har jeg brukt ganske mye tid på Mesja. Både pga at hun har vært mest forsiktig, og pga at det har vært litt trøblete å ha henne sammen med de andre.
I dag har Muna vært med på snørekjøretur sammen med Prikken. Det gikk mye bedre enn med Mesja. Muna var ikke så ivrig til å leke med Prikken, og brukte heller kreftene til å dra framover. Det var forresten ikke så enkelt å få på seg skiene når en skulle starte med disse to..!
I kveld var Muna med på valpeslipp. Det er en stund siden hun var med på dette alene. Hun går heldigvis greit med alle, både store og små valper. Det eneste som er litt skummelt er hunder av store raser. Som feks leonberger, som vi møtte i dag. Men det går seg til det og.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dagboka til Mesja og Muna
18.02.10
Nå har oppdretter bestemt seg for å beholde Mesja, i alle fall en stund, for å se hvordan hun utvikler seg, både mentalt og som trekkhund. De har bedre plass og flere muligheter, for å få til en oppstalling som fungerer for henne, enn det vi har. Jeg synes det er bra, for da er det enkelt for meg og besøke henne. Den som var interessert i henne endte opp med en liten-valp i stedet.
....
16.02.10
Oppdretter kom og henta Mesja. Det kommer en interessert dit om et par dager for å hilse på henne.
....
09.02.10

Var på snørekjøretur igjen med Muna og Mesja. Denne gangen fikk Mesja forlengelse på lina, slik at hun kom foran Muna. Det var en bedre løsning enn å ha dem motsatt.
....
08.02.10
Mesja vurderes solgt.
Hovedgrunnen til det er at hun liker seg ikke i flokk. Hun har behov for en stor personlig sone, dvs at hun ønsker å holde de andre hundene på god avstand. Dette gjør at hun knurrer og glefser til de andre hundene når de kommer for nært. De andre hundene våre synes dette er fryktelig slitsomt, og vil ikke være sammen med henne.
Derfor ønsker vi å selge henne til noen som vil ha henne som alenehund, evt. sammen med en hannhund. Det står mer om henne under:
 
Slik er Mesja
Glad i mennesker.
Kommer godt overens med store barn. Små barn vet vi ikke.
Er veldig kosete!
Er ikke veldig intens som trekkhund, men trekker jevnt i spannet. Er mest ivrig i starten, men dabber av etter hvert. Er rolig og grei å håndtere.
Foreløpig enkel å ha løs, har grei innkalling på henne.
Begrenset jaktinstinkt. Foreløpig. Dette vil bare tiden vise hvordan utvikler seg.
Kommer overens med husets katter.
Liker å kjøre bil.
Er grei sammen med hunder som ikke tilhører flokken.
Er usikker på fremmede hunder, men gi henne litt tid, så går det greit.

...
04.02.10
Snørekjøretur med valpene

Måtte prøve valpene alene. Får jo vite litt mer om dem da, enn når de har hjelp av andre. De viste gode takter begge to, men jeg fikk svi for at de har fått løpe løse så mye. De var på tur ut av løypa flere ganger. Muna skal snøbase Mesja hver gang de løper i bredd. Derfor fikk Muna litt lengre bånd slik at hun hele tiden kunne springe litt foran Mesja. Det fungerte ikke helt. Muna ville snøbase Mesja innimellom likevel.
....
02.02.10
Valpene har passert 7 mnd.
De har blitt store, over 18 kg. Men fremdeles er de valper. Likevel, ting endres. Roligere inne. Stjeler ikke så mye lenger. Spiser ikke opp alt de får tak i. Nå er det mest treverk det går utover. De har satt sine spor i hundegården!
Og de har blitt trekkhunder!
Siden første turen har de vært med foran sleden en gang i uka. I tillegg har de vært med løse 2 ganger i uka. De er ganske spreke. Sledeturene er nå på 7 km. De andre turene har variert litt, men de lengste har vært 14 km.
....
11.12.09
Valpenes første sledetur!
Muna gikk som ei kule, veldig ivrig. Mesja var med, men dro ikke så mye. Bilder finnes her.
....
22.11.09

Var ute og snørekjørte med tre hunder og valpene løse. Da vi skulle komme oss avgårde fra bilen kom tre jenter ridende på hver sin hest. Skumle greier! Muna og Mesja gjemte seg bak bilen til hestene hadde passert. Men så kom de forsiktig fram og listet seg bort til hestesporene og luktet på dem. De var glade for at vi skulle en annen veg. Da vi kom tilbake til bilen husket de hestene og gikk forsiktig det siste stykket. De var frampå og snuste i hestesporene igjen.
Nå har de vært med noen turer på ski og Muna går alltid foran. Skal ikke se bort fra at det er et lederhundemne i henne. Mesja går like gjerne bak meg som foran meg.
....
19.11.09
5 mnd i dag!
De er ikke riktig så ille til å spise alt de får tak i lenger. Ellers er de snille. De er enkle å ha løse, de holder seg i nærheten av mor. Og de er flinke på innkalling! Kattene lever i beste velgående enda! Mesja er litt hardhendt når hun skal leke. Muna bryr seg ikke så mye om dem.
I dag fikk de prøve å stå på langkjetting for første gang. Mesja godtok det med en gang. Muna syntes ikke noe om å sitte fast, så hun prøvde alt for å komme løs. Halsbandet var heldigvis stramt nok, så hun kom ikke løs og etter ett minutt ga hun opp og la seg ned. Da gikk jeg bort og godsnakket og koste med henne. Hun godtok sin skjebne. De fikk stå der et kvarters tid mens jeg puslet med mitt, hele tiden i nærheten av dem. De var flinke og rolige og belønningen ble at de fikk løpe litt løse.
I kveld var vi på valpeslipp. De har kommet seg veldig! Frøya kjenner de og er glade for å treffe henne hver gang de er på Birken. Mesja er forsiktig i starten, men blir leken når hun blir kjent med den andre. Muna vil hilse på alle, men bryr seg ikke så mye om å leke. I stedet hilser hun på menneskene og tigger godbiter.
....
03.11.09
På tur med 6 bikkjer og ski! (Hadde vært fint med større bil...) Snørekjørte med Prikken, Imsa og Jøtul. Muna, Mesja og Guri sprang løse. Hu hei, som det gikk. Prikken hadde ikke noe i mot at Muna var "lederhund"!
....
20.10.09
Vi har prøvd sykkel! De voksne hundene fikk sykkeltur, og da fikk valpene være med å løpe løse sammen med Binna og Guri. 2 km
....
15.10.09
Vi har vært med på valpeslippet i regi av LBK for første gang. Så lenge mor leder dette tilbudet til Lillehammer Brukshundklubbs medlemmer, så er det kanskje naturlig... LBK har en stor hall som brukes til mange aktiviteter, blant annet valpeslipp på torsdagskveldene. Her slippes valpene løse i små grupper, slik at de kan bli kjent, løpe og leke.
Muna og Mesja fikk hilse på hver sin havanies (små hunder med mye pels). De var fryktelig skumle i starten, men det gikk bedre etter hvert.
....
07.10.09
På tur sammen med lokallaget av huskyklubben på Hamar. Mange valper med i dag. Mesja og Muna har fått prøve å gå med sele og band noen ganger nå, så de begynner å bli flinke. Vi gikk en liten runde i Furuberget.
....
24. - 30.09
Elgjakt på Snåsa
Vi kunne ikke ta med alle hundene nordover, og vi var så heldige at Rita kunne bo hos oss mens vi var borte. Så valpene og Prikken var hjemme. Mesja og Muna fikk bli kjent med Ritas hunder, Rakkas og Skaidi.
....
16.09.09
Vi har vært og besøkt dyrlegen. Vaksine og chipmerking. Det var også en erfaring. Vi var hos oppdretters dyrlege, og alle valpene de har hjemme pluss valpene de har ute på fôr var med. 13 ville SH-valper på en gang! Det var bra det ikke kom flere pasienter akkurat da!
....
10.09.09
Nå er de så store at de får flytte ut i hundegården til Prikken. Til nå har de vært på kjøkkenet eller på verandaen. De blir bare verre og verre til å spise alt som ikke bør spises, så nå får de bo i en bunkers og bare ha høy å ligge på. Da må det gå an å begrense hva de kan greie å få tak i. Siden de spiser alt mulig rart er de også ofte løse i magen. Det medfører at de ikke greier å holde seg om natta. Dermed mye jobb med å vaske kjøkkengolvet hver morgen. Ute i hundegården kan en ta hageslangen og spyle golvet hvis det blir for ille.
....
01.09.09
Her må alt passes på og holdes på! De to rakkerne spiser det meste de får tak i.
I kveld tok vi dem med til Birken og Lillehammer Brukshundklubb. Tirsdag er en dag med lite folk der, vi tenkte det kunne være greit første gangen vi var der. Menneskene som var der ville klappe på valpene og det var stor stas. Godbiter ble det også. Men hundene var kjempeskumle! Bare Frøya hadde tålmodighet nok så det gikk bra til slutt.
....
30.08.09
I dag har vi vært ute i skogen for første gang! Det var ikke mye skummelt, bare kjempespennende!
....
22.08.09
Mesja er fryktelig dårlig i magen og vil ikke ha mat. Etter hvert kommer synderen fram, eller skal vi si synden. Jeg finner flere meter med tråd fra knuteleke i avføringa hennes... Når det vel er ute så kommer matlysta tilbake.
....
20.08.09
En tur til Sole for å plukke rips og solbær. De er forsiktige på fremmede steder. Folk er litt skummelt, men det går jo bra når de får tenkt seg litt om. Men stakkars Eira var kjempeskummel! Muna er vel egentlig passe forsiktig for alderen. Det er ikke nødvendig at de skal buse bort til alt og alle. Men Mesja er direkte redd. Her trengs det mye jobb for at hun skal bli trygg.
....
19.08.09
Mesja og Muna er 2 måneder gamle!
En skulle tro at å ha to valper er mye arbeid. Faktisk er det sånn at så lenge de er så små så er det på mange måter mindre arbeid. De har selskap av hverandre, og de leker med hverandre. Jeg kan reise fra de to uten problem for de har selskap av hverandre og slipper å være alene.
....
10.08.09
Henta Muna og Mesja hos Birgit Alhaug. Skulle i utgangspunktet være barnevakt for disse to noen dager, da Birgit og døtrene skulle på hytta en tur. De hadde tenkt å ha med seg hele kullet, men fant ut at 8 ble litt mange og det ble trangt i bilen. Jeg tok på meg å ta vare på to av dem. Resultatet ble jo at de flyttet til Skutbergsvea.

Muna spiser

 

Slik er Muna


Glad i mennesker. Men litt tilbakeholdende overfor fremmede.

Er ikke veldig kosete. Hun er mer opptatt av om du har godt i lomma!

Kommer godt overens med store barn. Små barn vet vi ikke.

Er intens som trekkhund, og trekker jevnt i spannet. Grei  å håndtere.

Finnes mange gode lederegenskaper i henne. Passerer det meste: mennesker, hunder, spann, biler, sauer, hester. Finner løyper som er borte av snøfokk. Brøyter løype.

Grei å ha løs, har bra innkalling på henne. Men selvsagt, om sommeren med masse sau rundt gjerdene her får hun ikke gå løs.

Har noe jaktinstinkt. En fugl som letter, en elg borti skogen, en rev som har kryssa løypa, eller et annet spann er verdt å jobbe hardere for

Kommer overens med husets katter.

Liker å kjøre bil.

Er sosial overfor fremmede hunder.

Startside | Xantis Side | Ellings Side | Juniors Side | Lucys Side | Munas Side | Prins Side | Pus Side | Pesjas Side | Redjas Side | Ryndas Side | Retsjans Side | Sias Side